Jan Šuráň: V Břevnovském klášteře se bude opět vařit pivo

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha vrací do bývalého hospodářského dvora Břevnovského kláštera sv. Vojtěch a sv. Markéty hospodářskou činnost. Z těchto míst totiž pochází první zmínka o vaření piva v českých zemích. Již roku 993 káral svatý Vojtěch mnichy za to, že se příliš věnují vaření a pití piva a zanedbávají duchovní službu.Kdy můžeme očekávat otevření a první várku piva?
Plánované slavnostní otevření a vysvěcení pivovaru by mělo být 8.10 2011 na břevnovskou pouť. Tehdy bude rovněž k ochutnání i první pivo.

Jak se bude pivo jmenovat a o jaký druh piva půjde?
Vzhledem k tomu, že jde o klášter benediktýnů bude se pivo jmenovat Benedictus. Základem produkce bude dvanáctka Benedictus vařená na stupňovitost 12,5 % třírmutovm způsobem. Další piva budou silnější klášterní speciály 16%, 20 %.

Velmi oblíbené jsou minipivovárky s restaurací, můžeme očekávat i zde něco podobného?
Pivo budeme dodávat především do okolních břevnovských restaurací a jen malou část do našich restaurací Pivovarský dům a Pivovarský klub. Bude stáčeno do KEG sudů a lahví s patentním uzávěrem. U pivovaru nebude restaurace, ale bude tam možnost pivo zakoupit v malém obchůdku.

Slyšel jsem, že by se mělo na trh dostat pivo, které zraje v sudech.Co je na tom pravdy?
O tzv. „barrell aged“ pivech uvažuje v poslední době stále více minipivovarů, nejdále zřejmě dospěli v pivovaru Kocour Varnsdorf kde se k doležení ve dřevě chystá silný belgický Ale.

Jak dlouho takové pivo zraje, jak se změní a jaké sudy budete používat?
Výrobní doba takových piv je 4 až 12 týdnů (podle toho zda se jedná o Ale nebo ležák) a dále zrají od 3 do 24 měsíců v sudech po silných červených vínech, whisky nebo bourbonu, jedná se většinou o silná piva o obsahu alkoholu nad 8,0 % abv.

Jak se takové pivo potom, servíruje a hlavně pije?
Servíruje se v koňakových skleničkám jako digestiv po dobrém jídle a pije se jako portské víno, dlouho a po malých doušcích. Vhodný doutník doporučen.

Můžeme očekávat nějakou řízenou ochutnávku?
V portfoliu klášterního pivovaru sv. Vojtěcha samozřejmě podobné pivo bude. Musíme si na něj ovšem minimálně rok-dva počkat, možná si na něm pochutnáme na vánoce roku 2012. Potom bude i řízená degustace.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *