První jarní pivo 2010

Zkraje roku, když se zima přehoupne do své závěrečné fáze a nemá již tolik síly, v čase, kdy jsou velikonoce na kalendářní dohled jednoho naslinění prstu, přichází JARO. Spolu s tradicí sympaticky se opakujících ročních období, byla tomuto nadcházejícímu krásnu přiřazena tradice: První Jarní Pivo!

Letos se uskutečnil již druhý ročník, této bojové a poznávací akce. Koncem února přišlo pozvání a instrukce, přičemž cíl cesty byl tajný. Sešli jsme se tedy 20. Března 2010, ve 12:05 na konečné metra Zličín. Na sobě měl každý dle instrukcí turistické věci a pevnou obuv.
Záhy bylo potvrzeno, že cílem naší první jarní výpravy je Pivovarský dvůr Chýně. Jedná se o první český minipivovar, který byl uveden do provozu na podzim 1992. Pivo je tu vyráběno proslulou českou technologií s použitím tradičních surovin. Sladu, chmele a vody. Kapacita celého zařízení, tedy výstav je přibližně 2 000 hl piva ročně.
Pochopitelně, že jsme absolvovali prohlídku pivovárku i s ochutnávkou sortimentu. Za zmínku stojí produkty, které vybočují ze standardu. Například dispečeři z nedalekého letiště si zde nechávají vařit Dispečerský speciál. Zajímavé bylo ochutnat zdejší  12° vídeňské červené. Vídeň ležák je styl ležáckého piva. Bylo vyvinuto sládkem Antonem Dreherem ve Vídni v roce 1841. Popularita tohoto druhu piva v Evropě téměř zanikla, ale rakouští pivovarníci, kteří emigrovali do Mexika, oživili tento styl na konci 19. století.
Ve zdejším Pivovarském dvoře je příjemné spojení pivovaru a restaurace, resp. Krčmy, kdy je možné zde vařená piva rovnou ochutnat. Autobusem je to ze Zličína opravdu kousek, a piva, jídla a prostředí opravdu stojí za to.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *